PASTIRMANIN ANAVATANI SİVAS'TIR... Sivas kent merkezine bağlı Kızılcaköy, yüz yıla yakın bir süredir sucuk ve pastırmacılık mesleğinin çıkış noktası olarak biliniyor. Köyden çıkan ustalar, başta Kayseri olmak üzere, ülke genelinde birçok ünlü markanın pastırma ve sucuk ustalığını yapıyor. Kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki 80 hane ve 500 nüfuslu Kızılcaköy, pastırma ve sucuk alanındaki yetişmiş insanları ile dikkat çekiyor. İlk olarak 1900'lü yıllarda 'Şalak' isminde bir Ermeni usta tarafından köyde yaşayanlara pastırma yapımı öğretildi. Yıllar boyunca babadan oğula devam eden bastırma ustalığı günümüze kadar geldi. Kızılcaköy Muhtarı Abdurrahman Gökdemir, köylerinde geçim kaynaklarının başta pastırma olmak üzere sucuk ve kavurma olduğunu belirterek, "Pastırmacılığın geçmişi bizim köyde yüz yıla kadar dayanıyor. Bizim geçim kaynağımız pastırmacılıktır. Pastırmacılık ilk başladığı zamanlarda burada bizim büyüklerimizden biri, Ermeni bir usta varmış. Köylümüz o ustadan öğrendiği pastırmacılığı ailesine ve akrabalarına öğretmiş. Daha sonra da köyde pastırmacılık geçim kaynağı olmuş. O gün bu gündür devam ediyor. Köyümüzün yüzde 99'u pastırma işiyle uğraşıyor. Kim, nerede pastırma yaparsa yapsın, Sivas'ın Kızılca Köyü’nden bir usta götürmediği sürece o pastırma pastırma olmaz, yiyenlerde tadını ve lezzetini alamaz. Kayseri dâhil olmak üzere Türkiye genelinde nerede pastırma yapılıyorsa, ustası bizim köyden gider. Biri işyerini kurduğu zaman önce pastırma ustasını ayarlar ve muhakkak usta Kızılca Köylüdür. Pastırmayı bizim köyden başka kimse yapamaz. Köyümüzün yüzde 80'i emeklidir. Bunların hepsi de pastırmacılıktan emekli olmuştur" dedi. Kentte pastırma, sucuk ve kavurma işiyle uğraşan Kızılcaköylü Halil İbrahim Güler ise, "Türkiye'nin neresine gidilirse gidilsin, pastırma ustası kesinlikle Kızılcaköy'dendir. Pastırma dana etinden yapılmalıdır. En iyi pastırma sırt etinden yapılır. Pastırma yapımı oldukça zahmetlidir. Pastırmayı alıp yiyenler bu zorluğu bilmez. Pastırmanın hammaddesi ettir. Bu tuzlanarak çemene konulup kurutuluyor. Şu anda pastırma için en iyi hava Sivas'ındır. Şu anda Türkiye'nin her yerinde Sivas pastırması isteyen çoktur. Örneğin pastırmaya Kayserililer sahip çıkıyor. Pastırma, asıl işimiz bizim. Ustalar Kızılcaköy'den. Her iddiasına da varız. Şu anda Kayseri'deki pastırmanın yüzde 70'ini biz veriyoruz. Ayrıca İstanbul'a, Ankara'ya ve Türkiye'nin her yerine bastırma gönderiyoruz. Bunun sebebi, bizim ustalığımızın iyi olmasıdır. Kızılcaköy'de çocuklara sorun, 'babam pastırma ustası' der. Bunu köyümüzde hep duyarsınız. Türkiye'de bizim köylüler usta oldukları yerleri bırakıp gelseler, pastırma yapacak kimse kalmaz. Ben bugün burada bu işi bırakayım, diğer Kızılca köylüler de bıraksa, kesinlikle pastırmanın tadına dahi bakmazsınız. Hepsini bizim köylüler yapıyor. Pastırmanın ana vatanı Sivas'tır" ifadelerini kullandı. Kaynak: 25 Ekim 2018 Perşembe tarihli Haber Türk Gazetesi paylaşımı.
via Sivas Herfene http://bit.ly/2NelU4q
Yorumlar
Yorum Gönder