Ana içeriğe atla

26 AĞUSTOS 1071 MALAZGİRT ZAFERİ Malazgirt Savaşının Nedenleri Ve Sonuçları Malazgirt Savaşının Nedenleri Ve Sonuçları Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071 tarihinde, Büyük Selçuklu Hükümdarı Alp Arslan 30.000 asker ile Bizans İmparatoru IV. Romen Diyojen 70.000 asker arasında gerçekleşmiştir. Alp Arslan’ın zaferi ile nihayet bulan Malazgirt Savaşı sayesinde Anadolu’nun kapılarını Türklere açılmıştır. Savaş stratejileri: Selçuklu orduları ilerleyişlerinde sağa ve sola ay şeklinde açılarak Bizans ordularını kuşatıp dağıtmıştır. Bizans orduları asker sayısına güvenip cephe taarruzu yaparak ortada kalmıştır. Malazgirt Savaşı’nın nedenleri şunlardır; 1) Tuğrul Bey ve Alp Arslan’ın Anadolu’ya sürekli akınlar yaptırmaları ve bunu devlet politikası haline getirmeleri 2) Selçukluların göçebe halde yaşayan Oğuzları Anadolu’ya gönderme isteği 3) Romen Diyojen’in Türkleri Anadolu’dan çıkarmayı daha sonra da İslam ülkelerini ele geçirmeyi h ayal etmesi 4) Türklerin Anadolu’yu kendilerine yurt edinmek istemeleri 5) Bizans’ın Pasinler savaşındaki mağlubiyetlerinin acısını çıkarma isteği 6) Türkmen baskıları Malazgirt Zaferinin Önemi Ve Sonuçları şunlardır; 1)Bizans İmparatoru Romen Diyojen komutasındaki ordu savaştan mağlup olarak ayrıldı. 2)Anadolu’nun kapıları Türklere açıldı. 3)Türkler çok fazla yorulmadan Marmara kıyılarına kadar ilerlediler. 5)Bugünkü Türkiye Cumhuriyetinin temelleri atıldı. 6)Anadolu’da güç kaybeden Bizans, Balkanlara çekildi. 7)Abbasi ve İslam dünyası üzerindeki Bizans baskıları hakimiyetini yitirdi. 8)Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ilk Türk beylikleri kuruldu. Resim: Malazgirt Ovası günümüz görüntüsü.


via Sivas Herfene http://bit.ly/2wFAbOK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞARKIŞLA YEMEKLERİ İlçede değişik kültürlerden insanlar yaşadığından dolayı, yemek kültürü bir hayli zengindir. 93 Harbi sırasında Kars-Erzurum'dan buraya yerleştirilen insanların kendi kültürlerini de beraberinde getirdiklerinden, o kültürlere ait birçok yemek, bütün Şarkışla'da kabul görüp, herkes tarafından yapılmaktadır. Ayni zamanda yerli halkın da, Sivasin diğer bölgelerinden çok değisik olmasada, kendine has yemekleri bulunmaktadır. Şarkışla'nin başlıca meşhur yemek ve tatlıları: Çorbalar Arabaşi çorbası Bulamaşı Düğürcükaşı Sulu köfte Tatar çorbası Yarmaaşı Herle Yemekler Arabaşi Içli köfte Madımak Su böreği Omaç Sündürme Cücük Dizman mantısı Bulgur pilavı Katıklı köfte Patates böreği Kaygana Evelik sarması Kabak çiçeği dolması Sirken böreği Velibah Yağlama Guymah Dal turşusu Keşkek Mıhla Köremez Deri Kebabı Mımbar Mantı çeşitleri Sini mantısı Ufak mantı/Bideleme Haluj/Hambal (Çerkes) Hingel Galnış-Cırdıgış (Çeçen) Üç ibikli mantı Kızıl mantı Tatlılar: Gavud Hurma tatlısı Baklava Un helvası Sütlü Hasıda Hoşaf Üzüm çorbası Ufak tatlısı Paşa Sarması Şarkışla Kaymakamlığı sayfasından alınmıştır.

via Sivas Herfene http://bit.ly/2dO2UYa

Sebahattin Polat 1994/1995 Sivasspor eski başkanlarından

via Sivas Herfene http://bit.ly/2ufp122

ABUÇ nedir , ne demektir hatırlayan bilen var mı?

via Sivas Herfene http://bit.ly/2pfeDQw