Rahmetli anacığımın bayram çorbası yaptığı bakır kazanı ve kepçesi . Kazan öyle küçük birşey değil yaklaşık 25 litre hacimli bir kazan . Bayram çorbası nedir sanırım herkes bilir. Üzüm çeşitleri, çir, incir ,nohut ,kuru fasulye, yarma karışımı sadece bayramlarda yapılan çorbaya denir . Bayram Çorbası yapımına arefe günleri sabah başlanır . Mantis yakılır, ateş olgunlaşır kazana şu konup mantise yerleştirilir. Kaynamaya başlayan suya Sırası gelen fasulye ,nohut ,yarma konur onlar piştikten sonra sırasıyla üzümler ve diğerleri . Çorba değil her derde deva bir şifa kaynağı. O koca kazan bayram süresince bayramda gelenlere ikram edilir ve bayram sonunda biterdi. Şimdi ne eski bayramlar gibi hazırlıklar var ne de eskisi gibi bayramlarda gelen gidenler. Moderenleştikçe ! neler kaybediyoruz farkındamısınız ?..
via Sivas Herfene https://bit.ly/2UyOrCi
Yorumlar
Yorum Gönder